Over Oosterhout

Het zit ‘m hier in de grond!

“Eerst eten”, dit is het gezegde die in Oosterhout op iedere hoek van de straat weerklinkt. Het illustreert al eeuwen de Bourgondische inborst van de Oosterhouter.

Dat een stad als Oosterhout niet over een station beschikt, heeft een bijzondere reden. In de tijd dat in ’s-Gravenhage de stations werden ‘uitgedeeld’ aan de gemeenten, gingen vertegenwoordigers van zowel Gilze en Rijen als Oosterhout naar ’s lands politieke hoofdstad. Na een lange reis per koets besloten de Oosterhouters eerst maar een hapje te gaan eten en daarna pas hun gooi naar een treinstation te doen. De Gilze-Rijenaren deden het precies andersom. U raadt het al: toen de Oosterhouters arriveerden, was het station al vergeven!

Sinds de ontdekking van De sage van Silenus, BOMBAST en alle gevolgen van dien, weten we waarom men gezellig ‘eerst ging eten’. Men kan niet anders, men wil niet anders. Het zit in het DNA van de stad Oosterhout en daarmee ook in haar inwoners. Het is de drang om van iedere stap buiten de deur in volle teugen te genieten die ons verbindt. De slogan van Oosterhout De smaak te pakken, is de hedendaagse vertaling van deze prachtige eigenschap van onze Brabantse stad en haar inwoners. Oosterhout is het bezoeken en proeven waard!

Kaaiendonk

De Bourgondische, vriendelijke en gastvrije inborst van de Oosterhouter komt in volle teugen tot uiting tijdens het feest der feesten het Oosterhoutse, of zoals men dat hier zegt het Kaaiendonkse carnaval. BOMBAST was volgens de sage niet alleen de aanjager van het allereerste carnaval in Oosterhout, hij richtte ook de allereerste carnavalsvereniging op, die de leutprofeet BOMBAST naar zichzelf vernoemde. (Hij beweerde ooit dat hij hiermee het woord ‘nar’ weer terug had gebracht in het woord narcisme).

Het carnaval in Oosterhout kent heden ten dage prachtige tradities en tastbare gezelligheid in de vele cafés die Oosterhout rijk is. De straten en pleinen van de stad veranderen in schitterend feest, waar we met velen het échte carnavalsgevoel beleven. Meer dan honderd verenigingen zijn actief om het feest, dat geleid wordt door OntzettendHoogheid Prins Mienus en zijn Gevolg, steevast groots, prachtig en onvergetelijk te maken.