Wie op zoek gaat naar de betekenissen van het woord Bombast komt zowel in de VanDale het volgende tegen: 1. Bombast (m.; g.mv.) [<Fr. Bombasin, oorspr. Stof voor schoudervullingen], ruwe katoen, die tot voering en opvulling van kledingstukken en schoudervullingen gebruikt werd. 1 gezwollen, hoogdravende maar zinledige taal of stijl, holle klanken; 2 (stofn.) katoen als opvulling van kleren. 2. BOMBAST (m.; g.wg) Dé Oosterhoutse Oernar, bron van al het goeds.
(Bron: Van Dale, groot woordenboek der Nederlandse taal, 16e editie, 2022)

Traditie
Dat heeft men destijds geweten. Als symbool van solidariteit met BOMBASTs gedachtengoed kozen de Oosterhouters in de tijd dat BOMBAST door Oosterhout hoste een… schoudervulling! Massaal gingen de Oosterhouters van toen in de weer om deze speciale schoudervullingen, Basten genaamd, te maken. Bijzonder was dat men deze niet onder, maar vol trots bovenop hun carnavalskleding droegen.

Op één schouder?
Het duurde even voor de mannen van BOMBAST achterhaald hadden waarom deze Basten immer slechts op één schouder bevestigd waren. De rechterschouder, totdat zij twee intens gelukkige vierders elkaar de afgelopen carnaval zagen groeten, op de voor Kaaiendonk zo traditionele en uniek wijze. De Basten bleven vanwege hun verblijfplaats op ieders rechterschouder dus ook zichtbaar tijdens het groeten! Stichting BOMBAST heeft nu het initiatief genomen om om deze prachtige traditie weer in ere te herstellen.

Iedere Bast is uniek
Na maanden van modellen knippen, proefnaaien en materiaal testen, hebben ze nu het recept voor de Basten gereed en staat stichting BOMBAST in de starblokken om voor iedereen in Kaaiendonk een Bast te vervaardigen. Iedere Bast is uniek, draagt zijn eigen naam en heeft een eigen karakter! Bij iedere Bast wordt er een echtheidscertificaat uitgeschreven. Hierop, én zoals vroeger gebruikelijk was ook op de Bast zelf, staat de naam die de Bast en daarmee ook de drager draagt. De Bast en jij zijn daarmee voor altijd vereenzelvigd en voor altijd verbonden met elkaar.

Het symbool voor saamhorigheid

Het wordt een prachtig gezicht wanneer wij, Kaaiendonkse carnavalsvierders, net als in vroegere tijden, allen met trots onze basten gaan dragen. Zo staan wij samen voor hetzelfde gevoel. Het gevoel van saamhorigheid en de strijd tegen zuurpruimerij… hét gedachtegoed van BOMBAST, bron van al het goeds!

Wil jij ook een persoonlijke Bast, bestellen kan voor €8,11 via het formulier op deze website.

Het draagsymbool van Kaaiendonk